Skip to main content

OM CHRISTIANSFELDGUIDERNE: 

Vi har været kolleger i Christiansfeld i 5 år og gået byen tyndt med gæster til byen. Vi oplever ved hver byvandringer, at fortællingerne på turen kan bringe historien til live. Christiansfeld er en lille perle, som er dejlig at gå rundt og nyde. Men på en guidet tur med Christiansfeldguiderne får du også de fortællinger med, som Christianfeld har.

På den guidede tur vil vi gerne give dig en fornemmelse af, hvordan Christiansfeld er opstået fra ingenting; på bar mark. Og senere er vokset sammen med det omliggende kirkesogn; Tyrstrup. Vi håber, I har lyst til at opleve denne lille by, så fyldt med historie, som den er.

Venlig hilsen

Vivi Amanda Autzen

Poul Erik Rosenberg Jespersen 

Vivi:

Jeg er født og opvokset i Haderslev og er kommet i Christiansfeld fra barnsben – som lille barn fordi  min familie havde tandlæge i byen og som teenager fordi der var gode halballer. Som voksen flyttede jeg sammen med Niels Peter, der har en slægtsgård lige uden for Christiansfeld.

Mine Forældre havde rødder i hhv. det tyske mindretal og de dansksindede sønderjyder. Af nysgerrighed tog jeg 10. klasse på den tyske skole i Haderslev. Siden nørdede jeg med historien om Jan Huss på gymnasiet forud for en studietur til Prag. Jeg har været udvekslingsstuderende ved Technische Universität i Chemnitz i 1992 lige efter den tyske genforening som et led i min uddannelse som tysk translatør.

Jeg har været selvstændig translatør i 20 år, er nu deltids lægesekretær i Kolding. Desuden har jeg “hobbyjobs” som kirkesanger og guide i Christiansfeld. Jeg elsker musik, solskin og et godt grin og interesserer mig bl.a. for spiritualitet, sprog og grænsespørgsmål. Det er derfor jeg synes historien om Brødremenigheden og Christiansfeld er så spændende at jeg nyder at dele den – både på dansk, tysk og engelsk.

Poul Erik

Jeg er født i Vestjylland, hvor mit første møde med Brødremenigheden fandt sted. Min faster var missionær for Brødremenighedens Danske Mission i Tanzania, og BDM var en naturlig del af kirkelivet i mit hjemsogn. Så den gang besøgte jeg Christiansfeld første gang. Jeg er uddannet boghandler og senere lærer. Efter at have gået på seminariet flyttede vi til Vamdrup. Her har jeg boet siden 1992, og har derfor  lært grænselandet godt at kende. 

Min kone, Birtemarie, og jeg rejste på privat gæstevisum til DDR i påsken 1998. Vi oplevede bl.a. en påskemorgensgudstjeneste på Gudsageren hos Brødremenigheden i Niesky. Efter murens fald arrangerede vi, som lærere på Lunderskov Efterskole, i flere år skolerejse til Herrnhu. Her boede vi på Brødremenighedens Gæstehus med vore elever, som  havde aktiviteter med unge fra Brødremenigheden der.

Jeg tog en uddannelse som turistfører i 2011 og har siden da været guide i Christiansfeld. Byen er en fascinerende by, der rummer så megen danmarkshistorie. Jeg glæder mig hver gang over, når gæster også begejstres over byen. 

Andre:

Vi har begge været guider for Christiansfeld Centret i mange år og har mange flere gode, dygtige og erfarne guider, vi kan trække på, hvis I kommer med en større gruppe. 

TILBAGEMELDINGER FRA GÆSTER OM CHRISTIANSFELDGUIDERNE:

“Deltagerne var meget begejstrede; der blev fortalt godt, tydeligt og interessant. En del havde været i Christiansfeld før, men fik på denne måde mere ud af at være der. “

“Vi kunne ikke få en bedre rundvisning. Vivi er en absolut en vidende og meget kompetent guide. Alle der deltog, udtrykte at det var spændende at høre historien om Christiansfeld, fortalt med både humor og viden samt gode svar på spørgsmål. Christiansfeld er unik og historien om byen skal fortælles af personer, der har tilknytning til byen. Jeg vil når mulighed byder sig varmt anbefale Christiansfeld guiderne.”

“Der blev udvist en fin situationsfornemmelse, da jeg med en gruppe udenlandske gæster med et stramt program var på byvandring med Poul Erik Jespersen. Han virkede kompetent, havde en god fornemmelse for gruppen og svarede beredvilligt på spørgsmål. Vi fik et levende indblik i historien og byens liv i dag. Formidlingen var i top og alle var glade for en god tur!”

“Kæmpe fornøjelse at blive vist rundt i byen af en super guide Finn Johansen.”

“Tak for en meget fin rundvisning i onsdags. Vi oplevede grundig viden  formidlet på allerbedste måde.  Vi driver selv et lille museum på Fyn, så det med at fortælle historie på en levende måde ligger os på sinde.”

“Hi Vivi. We really enjoyed the tour with you.  Thank you so much.”

“Vi er særdeles godt tilfredse med rundvisningen i Christiansfeld.  Udbyttet af vores besøg i Christiansfeld blev mangedoblet ved at have Ingrid til at guide os. Vi ville aldrig selv – ved egen læsning – kunne have tilegnet os den viden/historie, som vi blev præsenteret for os. Vi synes at omfang og indhold af guidningen var god og har intet at tilføje. “